Barion Pixel

Minőségorientált kávépörkölés és kávékoncepció

„Mindig is jót és minőséget akartam adni meggyőződésből, szenvedélyből.„ 

– Tóth Gábor, a Black Sheep tulajdonosának és kávépörkölőjének sztorija

A szüleimnek köszönhetően már gyermekkorom óta beleláttam a vendéglátásba, így első kézből ismerhettem meg a szépségeit és buktatóit. A vendéglátás egyfajta szerelemmé vált, így nem volt kérdés, hogy a főiskolai tanulmányaim is ebbe az irányba fognak folytatódni, a BGF vendéglátó és szálloda szakára jártam.  Szerencsésnek érzem magam, hiszen a főiskola mellett és után több országból is gyűjtöttem tapasztalatokat. Bécsben egy kávézóban dolgoztam, a szakmai gyakorlatomat Amerikában töltöttem, a diploma megszerzése után pedig Angliába mentem. Itt több területen is kipróbáltam magam, idővel jól fizető pozícióba kerültem, szerettem is a munkámat, mégis úgy éreztem, hogy sokkal inkább itthon lenne a helyem. Hazahúzott a szívem, hiányzott a családom, így végül hazajöttem és hazánkban folytattam.

De a külföldön szerzett élmények nagyon nagy hatással voltak rám, igazán meghatározónak bizonyultak jövőbeli elképzeléseimet illetően. Volt időm megfigyelni az embereket, a különböző szokásokat és azokat a nálunk ismeretlen dolgokat, amik odakint viszont bejáratottan, nagyon jól működtek. Olyan ötletekkel és impulzusokkal tértem haza, amik komoly inspirációs alapként szolgáltak a saját terveimhez.

Gyermekkorom óta folyamatosan erősödött bennem az a fajta igényesség, hogy bármibe fogok vendéglátás területén, ott kiemelt figyelmet és kiváló minőséget kell nyújtanom a vendégeimnek, és ezt erősítették bennem a külföldön szerzett tapasztalatok is.

Ezzel a meggyőződéssel és szenvedéllyel nyitottam meg 2010-ben az első vendéglátó egységemet Debrecenben. Bár ez a hely dedikáltan nem csak kávézó volt, mégis széles palettát kínáltunk kávékülönlegességek terén is, ezért a minőségi kávé már itt is elvárás volt részemről. Semmiképpen sem szerettem volna egyszerű, középszerű bolti minőséget kínálni. 

Abban az időben a kávék csomagolásai nem adtak túl sok információt a fogyasztóknak a származási helyről és a pörkölés mikéntjéről. Nagyon szerettem volna ebben változást, így jött a nagy döntés, hogy magamnak fogok kávét pörkölni. 

„A kávépörkölés önálló lábává vált a cégnek”

 – Kávé koncepció született

Eleinte csak a saját vendéglátóhelyemnek pörköltem, majd idővel egyre több megkeresést kaptunk. A kávépörkölés egyre erősebb lábává vált a cégnek, nekem pedig misszióvá és szerelemmé. 

A saját kávé pörköléssel elindult egy hosszú tanulási- és a fejlődési folyamat, ami mára egy teljes kávé koncepcióvá alakult: a partnereink oktatásától kezdve, a professzionális kávépörkölésen át, a koncepció összerakásig. Ez testesült meg a mai Csapó utcai Black Sheep Kávézóban Debrecenben, követve az első kávézónkat, a Cut & Coffee-t, ami Magyarország egyik első vidéki speciality kávézója volt. 

Ezen a területen akkor lehet igazán jó szakember valaki, ha folyamatosan képzi magát, ismeri és használni is tudja az alapanyagokat, az új technológiákat. És persze eltökélt szenvedéllyel tekint a kávéra. 

Én mindig igyekeztem elismert specialistáktól tanulni. Külföldi kávépörkölő mesterektől szereztem a tudásomat, többek között Barcelonában és Magyarországon. 2019-ben pedig Filip Åkerblom világhírű svéd kávépörkölő coach csúcs-továbbképzésén, aki több kávépörkölő világbajnoknak az edzője volt korábban.

2018-ban és 2019-ben részt vettem a Cup Taster Magyar Bajnokságon, ahol elsőszámú célként a fejlődést tűztem ki magam elé. 2018-ban 2. helyen 2019-ben pedig 3. helyen végeztem.

„Az újhullámos kávépörkölés és a tradíciók megférnek egymás mellett”

–  A Black Sheep misszió

A márkával egy fiatalos, friss, izgalmas irány hozunk a kávézás világában. Elsősorban a szokványostól eltérő, új utakat keresünk és mutatunk meg a fogyasztóinknak. A Black Sheep koncepciójának lényege, hogy átmenetet képezzen az újhullámos gyümölcsös kávék és a klasszikus sötétebb pörkölés között.

Missziónk a minőségorientált vendéglátásban való értékteremtés. A legkiválóbb, úgynevezett speciality minősített frissen szüretelt zöldkávékat vásároljuk meg, ami a kávé világtermésének a legfelső 1%-a, közvetlenül az ültetvényekről. Ezt kínáljuk partnereink számára megfelelő oktatással és teljes kávé koncepcióval. A maximális minőségellenőrzésre személyes garanciát vállalok, hiszen a Black Sheep kávé koncepció tulajdonosaként és kávépörkölőjeként én magam választom ki az alapanyagokat.

Hiszünk abban, hogy az újhullámos kávépörkölés és a tradíciók megférnek egymás mellett. Merítve a tradícionális olasz kávékultúrából, kiegészítve a legkiválóbb alapanyagokkal és technikai háttérrel, egy olyan fúziót hoztunk létre, ami előremutató lehet az új generációs gasztronómia számára.

„Kollégáink egytől-egyig mind a kávé valódi szerelmesei”
Csapat a Black Sheep mögött

A jó kávé alapja a hozzáértéssel pörkölt kávé, amiben kulcsszerepe van a technológiának is. Ezért is volt igazán meghatározó fordulat az életünkben, amikor 2017 augusztusában végre a Black Sheep kávélaborjába két új GIESEN pörkölő került. Ugyanazok, amiket a kávépörkölő világbajnokság versenygépeként használtak. Nagy büszkeség volt számunkra, hogy a gépek ünnepélyesen érkeztek meg az országba, egyenesen a World of Coffee 2017 kávé-világkiállításra, már Black Sheep logóval ellátva. 

Azóta a Black Sheep kávé koncepció az ország több pontján megtalálható, és folyamatosan bővül a lista. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Black Sheepet  az 5 legkedveltebb magyar kávépörkölő cég egyikének választottak és tartják számon ma is. 

Ez persze annak is köszönhető, hogy igazán lelkes és hozzáértő csapat áll a Black Sheep mögött. Kollégáink egytől-egyig mind a kávé valódi szerelmesei, akik nem munkaként tekintenek feladataikra, hanem valódi hivatásként. Minden évben komoly helyezéseket hoznak el különböző kategóriájú magyar kávébajnokságokon.  Úgy gondoljuk a folyamatos edukáció és a versenyzés mindig jó alkalom a fejlődésre is. Saját hibáinkból és a versenytársaktól is nagyon sokat tudunk tanulni.